Nieuws

Alvast & Ambulante begeleiding

Altermind samenwerking
Jongeren met een hulpvraag krijgen de kans om zich te ontwikkelen middels een veilige thuishaven via Alvast én begeleiding van zorgaanbieder Altermind.

Sinds afgelopen winter werkt Alvast Leegstandsbeheer samen met zorgaanbieder Altermind om (jong) volwassenen met een ondersteuningsvraag een tijdelijke woning te bieden. Hoogste tijd om deze samenwerking eens verder toe te lichten door een kort interview. Eerst even voorstellen…

Wat doet Altermind?

Altermind is een jonge organisatie (2016), die zich in de regio Centraal Gelderland bezighoudt met sociale projecten, activerend werk en ambulante begeleiding. In de afgelopen jaren is Altermind steeds meer bekend geworden als organisatie, die op creatieve wijze een bijdrage levert aan het welzijn van individuen, groepen en de leefomgeving. Dat Altermind niet alleen kijkt naar het individu, maar ook naar de omgeving kijkt, sluit aan bij de visie van Alvast.

Wat doet Alvast Leegstandsbeheer?

Alvast heeft meer dan 20 jaar ervaring in het tijdelijk beheren van leegstaand vastgoed. Voor derden lijkt het vaak alsof alle leegstandbeheerders hetzelfde doen. Niets is echter minder waar! De wijze waarop Alvast haar diensten levert maakt een groot verschil. Alvast onderscheidt zich namelijk door middel van korte communicatie lijnen, een uitgebreide selectie- en plaatsingsprocedure, een tijdelijke invulling op maat, sociaal beheer en aandacht voor energiezuinig beheer.

“Alvast zorgt voor de huisvesting en Altermind zorgt voor verbinding in de wijk.”

Hoe is deze samenwerking ontstaan?

Eigenlijk heel simpel; de organisaties hebben elkaar gevonden als dé perfecte match! Ella Middelkoop (Accountmanager Alvast regio oost) heeft een sociaal hart en zocht een manier om zich middels tijdelijk beheer in te kunnen zetten voor de maatschappij. Ella Middelkoop kwam in gesprek met kennis Michiel Jongman (Ondernemer Sociaal domein Altermind). Altermind had op dat moment vanuit de gemeente de vraag liggen om een cliënt, die begeleiding ontving, opnieuw te huisvesten. Door veel te praten met elkaar kwamen zij op het idee om deze samenwerking te starten.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Alvast focust zich op de huisvesting van de jongeren met een ondersteuningsvraag en pakt samen met Altermind het sociaal beheer op. Je kunt hierbij denken aan het organiseren van activiteiten om zo de verbintenis tussen bewoners en de leefbaarheid in de wijk te bevorderen.

Door de samenwerking tussen Alvast en Altermind wordt er meer stabiliteit aangeboden, zodat de focus voor de bewoners blijft liggen op zelfontwikkeling en het verbeteren van de financiële situatie. De bewoner gaat na een periode van rust samen met de begeleider opzoek naar permanente huisvesting elders.

De samenwerking kan dus gezien worden als een doorstroommogelijkheid voor speciale doelgroepen. Een mooie win-win situatie!

Het concept concreet:

  • Laagdrempelige zorg voor jongeren met een speciale hulpvraag;
  • Er zijn meerdere keren in de week contactmomenten tussen Altermind en de bewoner(s);
  • Contact met het wijkteam om eventueel buurtbemiddeling in te zetten;
  • Samen met de bewoners in de wijk, Altermind en Alvast worden er activiteiten georganiseerd die de verbinding met de buurtbewoners en de leefbaarheid bevorderd.

"Een doorstroommogelijkheid voor speciale doelgroepen"

Wat zijn de voordelen voor de Woningcorporatie?

Een woningcorporatie wordt niet alleen ontzorgt tijdens de beheerfase, maar draagt daarnaast ook iets bij aan de maatschappij. Doordat Alvast het leegstandsbeheer oppakt kan de corporatie zich focussen op de toekomstscenario van het complex of omgeving. Alvast heeft ervaring met sociale woonconcepten maar niet de expertise om jongeren te begeleiden. Met dit soort projecten is een samenwerking met een partij als Altermind de ideale uitkomst.

Wat zijn de toekomstplannen?

Op dit moment zijn er door heel Nederland vergelijkbare projecten en samenwerkingen actief. De mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de maatschappij pakt Alvast graag met beide handen aan.

Wilt u meer informatie over dit concept? Of heeft u de ambitie om dit concept op een andere locatie te laten landen? Stuur een mail naar info@alvast.nl Dan nemen wij vervolgens contact met je op of neem contact op via 026 – 370 45 46.