Milieubewust wonen

Milieubewust leven staat bij ons hoog in het vaandel. Lees hier hoe jij hier als bewoner of ondernemer aan bij kan dragen.  

Apparaten

Energiezuinige apparaten maken het besparen een stuk eenvoudiger. De energie labels op de apparaten geven aan hoe zuinig een apparaat is. Zo is A (+++) bijvoorbeeld een hele slimme keuze. Sta je op het punt om nieuwe apparaten aan te schaffen? Overweeg dan om te investeren in een duurzame uitvoering. Door meer te besparen kun je uiteindelijk voordeliger uit zijn.

Kleding drogen

Nostalgisch: gebruik een droogrek of droogmolen om je kleding te drogen.

Wasmachine

Alle kleine beetjes helpen: was je kleding op 30 graden om energie te besparen. Gebruik kleurdoekjes om meerdere kleuren tegelijk te kunnen wassen en zo water te besparen.

Verwarming

Zet de thermostaat op 15 graden wanneer je ramen en deuren open hebt of als je gaat slapen. Zet de thermostaat nooit lager dan 14 graden om bevriezing van leidingen te voorkomen.

Douchen

Neem korte douches in plaats van uitgebreid te badderen en gebruik speciale douchekoppen om energie én water te besparen. Maak de douchecabine na elke douchebeurt droog met een trekker om schimmel te voorkomen. 

Sluipverbruik

Zet lichten, televisies, computers en andere apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Niet op stand-by (want: sluipverbruik), maar helemaal uit. Een apparaat dat op stand-by staat verbruikt namelijk nog steeds stroom. Dus, wees slim en trek de stekker eruit!

Spaarlampen

Vervang gloeilampen en halogeenlampen voor LED-lampen. Een LED-lamp verbruikt tot wel 85% minder energie en gaat negen keer zo lang mee.

Water

Vang hemelwater op om de tuin en planten mee te bewateren. Dubbele winst, het scheelt water en planten zijn dol op schoon hemelwater.